Soft Air -pelit ja -varusteet

Airsoft- tai soft air -aseet ovat kopioita oikeista aseista, mutta ne eivät ammu luoteja, vaan muovisia tai biomaatuvia kuulia. Kuten oikeiden aseiden kohdalla, myös kuula-aseista valmistetaan niin käsiaseita, kiväärejä kuin konepistoolejakin. Jokaisesta aseesta löytyy oma airsoft-versionsa.

Airsoft-pelit

Erilaiset airsoft-aseilla pelattavat pelit näkivät päivänvalon Japanissa jo 1980-luvulla, mutta Suomessa ne ovat kasvattaneet harrastajakuntaansa pääasiallisesti 2000- ja 2010-luvuilla. Airsoft-pelejä on erityyppisiä: viikonloppupeli, skenaariopeli, ulkopeli, sisäpeli, lipunryöstö ja niin edespäin. Harrastajat niin Suomessa kuin maailmalla kokoontuvat usein viikonloppuisin pelaamaan monen tunnin mittaisen pelin, jolla on on jokin ennalta sovittu päämäärä. Tämä päämäärä saattaa olla vastustajan hallitsemalla alueella sijaitsevan lipun ryöstö, jonkin aiemmin määrätyn alueen valloittaminen tai tietyn pelaajan suojeleminen vastustajan muovikuulatulitukselta. Skenaariopelissä peli sijoittuu johonkin ennalta määrättyyn, mahdollisesti historialliseen tilanteeseen tai fiktiiviseen maailmaan hieman LARPin, eli roolipelien tapaisesti.

Airsoft-varusteet: aseet

Airsoft-peliin tulee valita oikea ase, joka vastaa pelin tarkoitusta. Jos peli on sisätiloissa järjestettävä strategiapeli, pelaajalle tuskin tulee käyttöä konekiväärille, vaan tämän tulee valita pistooli. Myös airsoftin toimintatekniikka kannattaa ottaa huomioon: haluaako peliltä kaasuase GBB:n tuomaa aitouden tunnetta, vai ehkäpä harjoittaa kertaviritteisen aseen vaatimaa strategista älykkyyttä.

Airsoft-aseet jaetaan toimintaperiaatteensa mukaisesti kolmeen eri luokkaan: kertaviritteisiin, kaasuviritteisiin sekä sähköviritteisiin. Kertaviritteiset aseet ovat mekaanisia, käsivoimin viritettäviä aseita, joissa lihasvoimalla viritetään aseen sisällä oleva jousi, josta kuula saa energiansa lentää kohteeseensa. Kuulan kantama riippuu jousen jäykkyydestä, ja erilaisiin kuula-aseisiin on saatavilla erilaisia jousia eri jäykkyyksillä. Kaasulla käyviä airsoft-aseita on kahta eri tyyppiä: GBB, eli gas blowback ja NBB, non blowback. Kaasuaseet käyttävät pääasiallisesti joko nestekaasua, joka muodostuu enimmäkseen propaanikaasusta, tai tetrafluorietaanikaasua. Kaasutoimisessa aseessa aseen voima tulee lipasosaan asetetusta kaasupatruunasta tai ulkoisesta kaasusäiliöstä. Kuten oikeassakin aseessa, gas blowback softair -aseessa aseen luisti-osa on liikkuva ja normaalin aseen tapaan liike lataa aseen ampumisen jälkeen. Näin ei ole vaikkapa kaasukäyttöisessä non blowback -aseessa. Ensimmäiset airsoft-aseet olivat paineilmakäyttöisiä, mutta ne on nykyään korvattu pääasiallisesti sähkökäyttöisillä.

Muut varusteet

Airsoft-peleissä vaaditaan turvasuojusten käyttämistä. Harrastaja voi käyttää erilaisia kyynär-, polvi, nivus- ja muita suojuksia, ja hammassuojus on on suositeltava, sillä pieni kuula voi tehdä suurta tuhoa hampaille. Suojus, jota harrastajan on pakko käyttää, on silmäsuojain. Tätä varten airsoftissa käytetään joko erilaisia suojalaseja tai -maskeja. Valitettavasti likinäköiselle toiset lasit muodostavat ongelman, sillä ne harvoin istuvat sopivasti omien silmälasien päälle. Harrastajan on suositeltavaa käyttää jo ihan mukavuussyistä piilolinssejä suojalasien tai maskin alla. Jopa hajataittoa korjaamaan on kehitetty tooriset piilolinssit, jotka parantavat tarkkuutta vaativan lajin suoritusta. Airsoftia varten on kehitetty lajin harrastukseen suunnitellut omat suojalasinsa ja maskinsa ja niitä tulee myös käyttää.

Airsoft-aseet kuuluvat valvotuille pelialueille, sillä airsoftia ei ulkonäöllisin perustein pysty erottamaan oikeasta ruuti- ja lyijykäyttöisestä aseesta. Yhdysvalloissa liipasinherkät poliisit tappavat tämän tästä nuoria, jotka kävelevät pitkin katuja airsoft-aseiden kanssa. Tämä on myös syy, miksi airsoft-aseita käytetään usein elokuvien ja tv-sarjojen kalustossa: ne näyttävät aidoilta, mutta eivät ole oikein käytettynä lainkaan vaarallisia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei niiden kanssa tulisi harjoittaa varovaisuutta, niin oman kuin muiden turvallisuuden vuoksi.