Airsoft harrastuksena – jännitystä arjen keskelle

Nykyajan ihmisen elämä on helppoa – länsimaisessa maailmassa meidän tarvitsee vain tehdä erilaisia valintoja, sillä selviytymisen hoitaa moderni yhteiskunta ja kulttuurin rakenne. Siksi ei ole ihme, että turvallisuudentunteessa velloessa nykyajan ihminen kaipaa myös erilaisia kokemuksia arkeen. Näitä kokemuksia haetaan tietenkin sieltä, mistä se tuntuu yksilölle luonnolliselta: toinen saattaa haluta kokeilla viikottain erilaista eksoottista ruokaa ja piristää sen avulla arkea, kun toinen haluaa hypähtää toisten kulttuureiden pariin esimerkiksi elokuvien avulla.

Sitten on niitä ihmisiä, jotka kaipaavat jotain konkreettista toimintaa arkeen. Tälläiset ihmiset lähtevät etsimään jännittävää ja kutkuttavaa tunnetta esimerkiksi harrastusten kautta. Urheilu on monelle luontainen tapa saada uusia kokemuksia ja viedä omaa kehoa äärimmilleen. Usein tilanne on kuitenkin se, että perinteiset urheilulajit, kuten hiihto, jalkapallo, kuntosali, lentopallo, koripallo tai tennis eivät tarjoa tarpeeksi äärimmäisyyksistä pitäville ihmisille. Tällöin on etsittävä sellainen harrastus, joka tarjoaa tuoretta evästä viikottain niin keholle kuin mielelle. Strategian ja urheilun ystävä valitseekin lajikseen usein airsoft-taistelupelin. Mutta mitä airsoft tarkoittaa ja miten sitä pelataan? Lue lisää airsoftista harrastuksena tästä artikkelista.

Airsoft-harrastuksen säännöt ja idea pähkinänkuoressa

Airsoft -peli on fyysisesti ryhmissä pelattava peli, jossa suoritetaan erilaisia tehtäviä ja turnauksia käyttäen aseita, joihin ladataan muovisia ammuksia eli muovukuulia. On hyvä muistaa, että airsoftia ei tule yhdistää sotaan tai aseellisiin sotaharjoituksiin. Vaikka suurin osa harrastajista on aikuisia miehiä, mahtuu harrastajien joukkoon paljon erilaisia harrastajia, myös naisia ja lapsia.

Airsoft-harrastukseen eivät päde vain yhdet ja ainoat säännöt, vaan sääntöjä voi olla paljon. Suomessa toimii monia eri harrastusseuroja ja -porukoita, joissa pelataan hieman eri tavalla. Yleensä jokaista peliä kietoo yhteen jokin teema, joka voi olla esimerkiksi johonkin historialliseen tapahtumaan tai sotaan liittyvä.

Koska airsoft on melkein kokonaan välineurheilua, voi alkuun pääseminen tulla kalliiksi esimerkiksi opiskelijan kukkarolle. Tällöin esimerkiksi freedomrahoitus voi auttaa siinä, että harrastusvälineiden hankkiminen ei tule airsoftin aloittamisen esteeksi.

Airsoft-harrastuksen historia lyhyesti

Airsoft-peli on harrastuksena verrattain tuore, sillä sen juuret juontavat vasta 1980-luvulta tähän päivään. Peli keksittiin ja kehiteltiin Japanissa, josta se levisi pian muualle maailmaan. Erilaisten testausten ja kokeilujen kautta suosituimmaksi tyyliksi pelata ystävien kanssa airsoftia tulivat nykyiset tyylit, joissa taisteluja käydään joko jousien tai ilmanpaineeseen perustuvien airsoft-aseiden avulla.

Kun lajin ympärille kasvoi suurempi pelaajakunta 1990-luvulla, kehitti eräs japanilainen harrastaja Tokyo Marui ensimmäiset airsoft-aseet, joiden tekniikassa oli mukana sähkömoottori. Sähkömoottori mahdollisti aseiden automatiikan, joka on nykyharrastajalle hyvin tuttu mukavuus. Kun harrastamisesta tuli helpompaa ja vaivattomampaa sähkömoottorilla varustettujen automaattisten aseiden myötä, alkoivat harrastajamäärät kasvaa räjähdysmäisesti.

Mikä airsoftissa kiinnostaa?

Airsoftissa harrastajia, erityisesti nuoria, kiinnostaa lajin yhteisöllisyys. Koska kaikki eivät halua istua tietokoneen ääressä harrastamassa strategista pelaamista, on airsoft täydellinen tapa täyttää niin urheilulliset, sosiaaliset kuin älylliset tarpeet vapaa-ajalla.

Sen lisäksi airsoft-pelaaminen tarjoaa joka kerralla erilaisen kokemuksen pelaajalle. Erilaiset teemat, vaihtelevat joukkueet ja viralliset kilpailut tarjoavat harrastajalle paljon kokemuksia yhden harrastuksen parissa. Lisäksi monet, jotka ovat kiinnostuneita sotahistorista, aseista ja ryhmäpeleistä, saavat paljon irti airsoftista harrastuksena.