Ilmakivääritaulu
Ilmakivääriä ei valitettavasti aina osata käsitellä oikein ja se voi aiheuttaa vaaratilanteita. Kuten kaikkia aseita, myös ilmakivääriä tulee käsitellä kunnioituksella. Millään aseella ei saa osoitella ihmisiä, oli se ladattu tai ei. Aina kun ilmakiväärillä ei ammuta, tulee nokan osoittaa maahan. Vaaratilanteet on mahdollista näin minimoida. Ilmakivääritaulut vaihtelevat kokojen suhteen. Jos sinulla ei ole tauluja, voit improvisoida. Käytä tölkkejä tai piirrä itse oma maalitaulusi. Ne kannattaa sijoittaa sellaista taustaa vasten mistä luodit eivät voi singahtaa takaisin ampujan suuntaan. Vaihtoehtoisesti taustana voit käyttää vaikkapa vanhaa ladonseinää. Jos lapset haluavat päästä ampumaan, tulee aikuisen silloin olla valvomassa lasten tekemisiä. Lapsille pitää opettaa tarkasti ampumiseen liittyvät säännöt, eikä heitä saa koskaan jättää yksin leikkimään minkäänlaisten aseiden kanssa. Aseet tulee myös säilyttää lasten ulottumattomissa.
Ilmakivääri saattaa olla hyvä aloittelijalle
Kengät kuluvat päivittäisessä käytössä, ja joskus käy myös niin, että ne vain jäävät liian pieniksi. Lapset kasvavat koko ajan ja niin myös heidän jalkansa. Joskus tuntuu siltä, että muksujen jalat kasvavat nopeammin kuin he kasvavat pituus suunnassa. Uudet kengät tilaat näppärästi netistä. Ja niitä vanhoja kenkiä voitkin käyttää vaikkapa ilmakivääriammunnassa maalitauluna. On kuitenkin suositeltavaa hankkia oikeanlaiset maalitaulut ampumaharrastusta varten. Niitä saakin 100 kappaleen pakkauksissa edullisesti netistä tilattuna. Ilmakiväärillä ampuminen on mukava harrastus. Saat raitista ilmaa ja opit käsittelemään ampuma-aseita. Onhan myös kivaa nähdä, kuinka lähelle kymppiä pääsee joka kerta kudin singahdettua liikkeelle. Ilmakivääri ei myöskään potkaise tai pamahda samalla tavalla kuin tavallinen ase, joten se on aloittelijoille hyvä harjoitteluväline. Vaikka osaisitkin tähdätä ja tiedät osuvasi maaliin, jos maalitaulun luona on joku, asetta ei saa osoittaa siihen suuntaan. Näin vältytään kaikilta traagisilta vahingoilta. Kudit tai luodit ovat kooltaan pieniä, joten kannattaa pitää huolta siitä etteivät pienet lapset tai lemmikit, pääse niihin käsiksi. Ne eivät sula kenenkään mahassa ja voivat tehdä pahaa jälkeä suolistoon.
Tarkkaa se on myös olympialaisissa
Ilmakivääriammunta on olympialaji, joka kuuluu yhteen neljästä ryhmästä, johon ammunta on lajiteltu. Ryhmät ovat kivääri-, pistooli, riistamaali- ja haulikkolajit. Ilmakivääriammunnassa ampumavälimatka on 10 metriä. Tämän lajin ase on paine- tai puristeilmatoiminen eikä se ole isompi kuin 177 kaliperia. Se tarkoittaa 4,5 millimetriä ja se on painoltaan enintään 5,5 kiloa. Tässä lajissa sekä naiset että miehet käyttävät samanlaisia aseita. Maalitauluissa kymppi on halkaisijaltaan 0,5 millimetriä. Ilmakivääriammunnassa voidaan seistä ilman tukea tai sitten ampua niin sanotusti vapaalta kädeltä. Ammunnan ohjelmassa miehet ampuvat 60 laukausta ampuma-ajalla, joka on 1 tunti ja 45 minuuttia. Naisilla taas on aikaa 1 tunti ja 15 minuuttia aikaa ampua 40 laukausta. Peruskilpailusta pääsee vain kahdeksan parasta jatkoon eli loppukilpailuihin. Loppukilpailussa ammutaan 10 yksittäistä laukausta, joiden lopputulos muodostuu peruskilpailun ja finaalin yhteistuloksesta. Jos sattuisi niin, että finalistien sijoitukset olisivat tasan, ratkaistaan sijoitukset yksittäisillä lisälaukauksilla. Kaikki finaalitulokset lasketaan kymmennyksen tarkkuudella. Kivääriampujalla on oltava oikeanlainen varustus. Siihen sisältyvät ampujan takin ja housujen materiaalin jäykkyys sekä paksuus, jotka tarkistetaan ennen kuin alkaa. Takin ja housujen lisäksi, tarkastetaan käsineet, kengät ja aseen kantohihna.