Airsoft-aseita on monenlaisia

Mitä on Airsoft?

Airsoft eli softaus on Japanista Suomeen rantautunut taistelupeli, jossa pelaajat käyvät keskenään sotaa käyttäen 6 mm muovikuulia laukaisevia muovisia aseita. Airsoft eroaa esimerkiksi värikuulasodasta siinä, että muovikuulat eivät jätä lainkaan jälkiä. Kun paintball on vahvasti kilpailullista, on softaus enemmän elämyksellistä ja sille on tunnuksenomaista aidon näköiset aseet ja erilaisen sotilasrekvisiitan hyödyntäminen. Jotkin pelaajat saattavat rakennella jopa aidonnäköisiä päämajoja, mikä on helppoa sillä puutavara on Suomessa halpaa.

Airsoftissa turvallisuus on kaikkein tärkeintä, jonka vuoksi pelaajilla on oltava lajin sääntöjen edellyttämät suojavarusteet. Tämän lisäksi pelaajilla täytyy olla riittävä ymmärrys siitä, kuinka aseita käytetään. Erityisen tärkeää on ymmärtää, että aseita ei saa olla näkyvissä julkisilla paikoilla, sillä ne menevät helposti sekaisin oikeiden aseiden kanssa ja voivat aiheuttaa turhia hälytyksiä ja paniikkia.

Airsoft Suomessa

Airsoft rantautui Suomeen jo 1990-luvun alussa, mutta varsinainen nousukausi sijoittuu 2010-luvulle, mikä näkyy harrastajamäärien nopeana kasvuna. Suomessa ei ole lainkaan airsoft kattoyhdistystä, vaan peliä harrastetaan itsenäisesti eri harrasteyhdistyksien toimesta. Nämä yhdistykset järjestävät erilaisia viikonloppupelejä. Airsoft-pelit ovat yleensä joko lipunryöstöä tai päämajan valloitusta, mutta pelien sisällöt voivat olla hyvinkin monipuolisia.

Ulkomailla järjestetään airsoftin suurpelejä, joihin myös suomalaiset pelaajat toisinaan osallistuvat. Airsoft-peli on erityisen suosittua siksi, että se mahdollistaa samalla myös ulkona olemisen. Laji sopii loistavasti myös aloittalijalle, eikä siinä ole lainkaan ikärajoja.

Airsoft-aseet

Airsoft-aseita on kolmea eri tyyppiä, jotka ovat kertaviritteiset-, sähköviritteiset ja kaasutoimiset aseet. Ne eroavat toisistaan paitsi mekaniikassa, myös hinnassa.

Kertaviritteiset aseet

Kertaviritteiset aseet viritetään käsin vetämällä virityskahva, tai luisti taka-asentoon. Näissä aseissa on usein jousi, joka virittyy kasaan, jolloin aseen mäntä jää laukaisu-asentoon. Ladattaessa kuula siirtyy lippaasta piippuun. Laukaisu tapahtuu luonnollisesti painamalla liipaisinta.

Kertaviritteisiä aseita on olemassa eri hintaisia. Laadukkaimmat aseet valmistetaan japanissa, mutta ne ovat samalla huomattavasti kalliimpia kuin kiinalaiset kopiot. Pistoolit ovat usein halvempia kuin taas rynnäkkökiväärit ja konepistoolit ovat kalliimpia. Kalleimmat kertaviritteiset aseet ovat tarkkuuskiväärit, joissa on usein mukana kiikaritähtäin. Niiden hinnat voivat nousta jopa yli 1000 euron, mikäli kyseessä on nopea ja kauas kantava ase.

Sähköviritteiset aseet

Sähköviritteiset aseet saavat käyttövoiman aseessa olevasta akusta. Akun virta ohjautuu aseen sähkömoottoriin, joka virittää aseen laukaisuvalmiuteen. Ensimmäiset sähköviritteiset aseet tulivat markkinoille vuonna 2005. Nykyään sähkökäyttöisiä pistooleita, haulikkoja ja minikonepistooleja on hyvin saatavilla, ja niiden suosio perustuu pitkälti siihen, että niitä on mahdollista kustomoida. Ne ovat myös erittäin helppokäyttöisiä, jonka vuoksi ne ovat pelikentillä yleisimpiä aseita. Sähköaseista tekee erityisen miellyttäviä, että käyttäjä voi itse määrittää, minkä tehoiseksi aseen haluaa. Tähän vaikuttaa eniten aseen jousen jäykkyys. Parhaimmillaan voidaan saavuttaa jopa 150 m/s suuruinen lähtönopeus.

Kaasuaseet

Kaasutoimisia aseita on kahta erilaista tyyppiä, jotka ovat kaasutoiminen blow-back ja kaasutoiminen ei-blow back. Jälkimmäinen toimii siten, että ammuttaessa aseen luistin lyö taaksepäin, jolloin se samalla lataa uuden kuulan piippuun. Ampumista voi jatkaa siis niin kauan kunnes kuulat loppuvat. Kaasuaseita on saatavilla niin pistooleita, haulikkoja kuin konetuliaseitakin. Kaasuaseet ovat hintaluokaltaan kalleimpia, mutta samalla ne ovat kaikkein laadukkaimpia airsoft-aseita.