Airsoft-aseiden ominaispiirteitä

Moni harrastaja pitää airsoft-aseista niiden tuoman jännityksen ja adrenaliiniryöppyjen ansiosta. Kyseessä onkin monipuolinen ja mielenkiintoinen harrastus, joka sopii monenikäiselle harrastajalle. Kerromme tässä artikkelissa airsoft-aseiden ominaispiirteistä ja seikoista, joita kannattaa huomioida hankkiessasi airsoft-aseita.

Mikä on airsoft-ase?

Airsoft-aseita kutsutaan myös muovikuula-aseiksi ja niitä käytetään airsoft-peleissä. Ase ampuu muovikuulia, joiden läpimitta on 6-8 mm. Nykyisin ympäristötietoisuus on tavoittanut myös airsoft-harrastajat ja monet pelijärjestäjät vaativat, että peleissä käytetään biomaatuvia kuulia. Tämä auttaa pitämään harrastuksen luontohaitat mahdollisimman pieninä.

Harrastuksen kiinnostavuutta lisää se, että airsoft-aseiden ulkonäkö on usein tarkka kopio jostakin oikeasta ampuma-aseesta. Voidaankin sanoa, että tässä suhteessa airsoft vie harrastuksen aivan toiselle tasolle kuin paintball. Tämän ominaisuutensa ansiosta monet airsoft-aseet ovat saaneet kunnian toimia rekvisiittana elokuvissa.

Airsoft-aseiden kolme luokkaa

Harrastustoiminnassa käytettäviä airsoft-aseita esiintyy kolmessa luokassa, ja jakoperiaatteena toimii aseen toimintaperiaate. Ensimmäisen luokan muodostavat jousitoimiset, kertaviritteiset “vemput”. Toisen ryhmän muodostavat sähköviritteiset airsoft-aseet, ja kolmannen ryhmän kaasuviritteiset airsoft-aseet. Sähköviritteisistä aseista voidaan käyttää sellaisia lyhenteitä kuin AEG, AEP, ACM, EBB ja AES. Kaasuviritteisistä aseista voidaan puolestaan käyttää lyhenteitä NBB ja GBB.

Kertaviritteisten airsoft-aseiden ominaispiirteitä

Kertaviritteisistä aseista löytyy sylinteri, piippu, jousi, mäntä sekä liipaisinkotelo, ja aseet ovat käsin viritettäviä. Virittäminen tapahtuu siten, että aseen luisti taikka virityskahva vedetään taakse. Tämän saa aseen jousen puristumaan kasaan, aseen männän jäädessä taka-asentoon. Kun luisti tai virityskahva pääsee eteen, siirtyy kuula piippuun lippaasta. Tämän jälkeen ase voidaan laukaista liipaisinta vetämällä.

Sähköviritteisten aseiden ominaispiirteitä

Sähköviritteisten aseiden lyhyempi nimitys on sähköase. Nimensä ase saa siitä, että se käyttää käyttövoimana akkua. Akun virta puolestaan johdatetaan aseen sähkömoottoriin. Tämä saa rattaat pyörimään sekä männän vetäytymään taakse. Samalla jousi puristuu kasaan. Tapahtumat tapahtuvat aseen rataslaatikossa.

Kaasutoimisten aseiden ominaispiirteitä

Kaasutoimiset airsoft-aseet jaetaan vielä kahteen erilliseen alakategoriaan, jotka ovat GBB ja NBB. GBB on lyhennetty termeistä Gas Blowback, ja NBB termeistä Non Blowback. Molempien kategorioiden aseet toimivat kaasumännällä. Tavallisesti aseen lippaasta löytyy kaasusäiliö. Monen tyyppiset airsoft-aseet toimivat kaasulla: pistoolit, konepistoolit, -kiväärit sekä tarkkuuskiväärit.

Millaisia osia airsoft-aseista löytyy?

Airsoft-aseista löytyy monia tärkeitä ja hyödyllisiä osia, kuten rataslaatikko, jonka aikoinaan kehitti Tokyo Marui. Laatikon ansiosta on esimerkiksi mahdollista vaihtaa aseen piippu ilman, että täytyy koskea aseen rattaisiin. Muita tärkeitä osia ovat moottori, hop-up-koneisto, real-cap-lipas, low-cap-lipas, mid-cap-lipas sekä hi-cap-lipas.

Mistä voin ostaa airsoft-harrastuksessa tarvitsemani aseet ja muut välineet?

Samalla kun ostat arjessa ja liikunnassa tarvittavat lastenvaatteet netistä kannattaa tsekata nettikaupat myös airsoft-aseiden ja -tarvikkeiden osalta. Netistä tilaaminen on nimittäin ylivoimaisen helppoa ja nettikauppojen hinnat ovat yleensä valmiiksi kilpailtuja. Netissä vertailet helposti ja nopeasti erilaisia asevaihtoehtoja hintoineen, ja saat hankittua itsellesi parhaiten sopivat mallit.

Vertaile ensin muutamaa mieleistäsi airsoft-aseita myyvää verkkokauppaa, ja valitse niistä sitten sinulle sopivin. Tutustu liikkeen toimitusehtoihin ja varmista, että saat mielellään samasta kaupasta kaikki tarvitsemasi tuotteet kerralla. Tämä voi auttaa säästämään toimituskuluissa. Jos liikkeestä tilaaminen epäilyttää, kannattaa tutustua muiden asiakkaiden kokemuksiin kyseisestä liikkeestä. Alan keskustelufoorumit voivat tarjota tässä asiassa arvokasta tietoa.